(o)tursdag

Idag är det fredag den trettonde! Göm er! Gå inte ut! Gå inte ens upp ur sängen! Något hemskt kan hända! ....eller?? Dagen blir väl vad man gör den till, tycker jag. Men varför är just fredag trettonde en otursdag? Vi googlar!

Fredag den 13de, som inträffar en till tre gånger varje år, är enligt skrock en otursdag. Det finns flera olika hypoteser varför fredagen den trettonde uppfattas så. En grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen. En annan hypotes grundar sig på att ett betydande antal ordenmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.

Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag, en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi. Rädslan för talet 13 går tillbaka till tiden före kristendomen; antika trolldomsböcker visar att talet användes i förbindelse med formler och förbannelser som riktade sig mot underjordiska makter. Källa: Wikipedia


Jaha, så är det alltså. Inga väldigt bra argument till att vara rädd för dagen, tycker jag. Bara fjanterier!:P Min dag har i alla fall börjat hur bra som helst!


Kommentarer
Postat av: Sonja

Det var intressant att veta. Kram mamma.

2012-01-16 @ 08:20:55
URL: http://hammarsbacken.blogspot.com
Postat av: frida Nyburg

Hej:)Allt bra?Tänkte höra om du vill tjäna pengar på din blogg? det är helt gratis och du behöver inte ha många besökare för att göra det. Klicka på min annons för ADsettings och bli medlem så rullar pengarna snart in:)kram FRida

2012-01-16 @ 08:29:19
URL: http://fridanyburg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0